Vill du snygga till tänderna?

Det kan låta fånigt för den som inte är drabbad. Men för många som har problem med tändernas utseende är det blodigt allvar. Missfärgade tänder eller sneda och glesa dylika hämmar leenden.

Det finns ett antal faktorer som kan göra att vi upplever våra tänder som mindre attraktiva. En vanlig anledning är att tänderna blivit missfärgade. Detta kan bero på flera faktorer. Tobaksrökning är en vanlig anledning till gula eller gulbruna tänder. Flitigt te- och kaffedrickande under många år likaså.

Ett annat problem som många lider av är att tänderna är sneda eller glesa. Här kan anledningen vara att tänder blivit skadade eller helt enkelt växt fel. Många som har sneda tänder lider av den saken och önskar förändring. Båda dessa problem går att åtgärda med estetisk tandvård.

Vad är estetisk tandvård?

Estetisk tandvård är helt enkelt åtgärder som avser att förbättra tändernas utseende men inte deras funktion. Medicinsk behandling hjälper saker som karies, smärta eller tandlossning. Estetisk tandvård hjälper självförtroendet och ger andra fördelar.

Den behandling som utförs då man har missfärgade tänder kallas blekning. En speciell gel används som appliceras på tänderna och får sitta kvar ett tag. När den tas bort upplever de allra flesta mycket goda resultat. En mer permanent lösning kan vara skalfasader då tunna fasader fästs på tänderna.

När tänder sitter snett eller glest kan det ibland vara ett gränsfall till medicinskt problem. Det kan göra ont och försvåra tuggandet. Man kan få olika typer av skenor eller i allvarligare fall behöva en operation.

30 Dec 2020

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.