Tips för bättre tandvård

Tips om tandtråd och andra hjälpmedel för mellanrum

Regelbunden och noggrann tandborstning är det viktigaste om du vill hålla för dina tänders hälsa på topp. Men vill du hålla riktigt rent i munhålan så rekommenderar vi  bör du även använda tandtråd – helst dagligen. Även tandstickor och mellanrumstandborstar är bra hjälpmedel för att komma åt i mellanrummen.

Tandtråd är ett utmärkt verktyg om du vill hålla tänderna rena eftersom det är så tätt att det kan nås även när det är trångt mellan dem . Det kan vara mycket svårt att använda tandtråd (floss) men det är en mycket effektiv metod om du får rätt instruktioner och gör på ett korrekt sätt. Vi rekommenderar att tandtråd börjar användas redan tidigt i tonåren.

Det finns flera olika typer av tandtråd. Den kan vara rund eller platt, vaxad eller inte vävd. Vissa tandtrådsvarianter kan tillverkas med fluor eller något doftande medel

Tandtråd används för mellanrumsrengöring av tänder. På så sätt kan du borsta bort bakterierna som gömmer sig mellan dina tänder.

Om du har svårt att komma åt med bara händerna så kan du använda tandtråd som finns att köpa på de flesta svenska apotek.

Hur man använder tandtråd beskriver vi här:

  1. Först placerar du tandtråden noggrant mellan dina tänder. Dra tråden  i den enskilda tandens riktning och flytta sedan till sidan av tandköttet.
  2. Dra sedan fram och tillbaka några gånger och glöm inte tandens yta, ända från tandköttet ner till tandens spets. Glöm inte att vara försiktig. Flytta tråden runt på vardera sidan av tanden.
  3. När du är färdig med en tand, rengör tråden eller byt till en ny och ren tråd. Upprepa ovanstående på alla tänder. Glöm inte tänderna som finns långt inne i munnen. Hörntänderna kan vara svåra att komma åt. .

 

Tandsticka

Ett annat alternativ för att komma åt där tandborsten är otillräcklig är tandstickan. Den finns i både trä och plast. Vi rekommenderar plastversionen, som är mjuk och flexibel.  Tandstickor i trä riskerar att skada tandköttet. Plastvarianten är mer hygieniska.

Tandstickan är enkel att använda och passar för vuxna som har mycket utrymme mellan tänderna. För tonåringar fungerar det vanligtvis bättre med tandtråd.

Mellanrumsborste

Mellanrumstandborsten passar om man har rejäla mellanrum mellan tänderna eller tandbrygga.  

Tandläkare eller hygienist  bör vara med och prova ut teknik och storlek innan man använder en mellanrumstandborste. Användningen påminner om  tandstickan: dra borsten fram och tillbaka mellan tänderna.


 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.