Tandvärk går inte över av sig självt

Det händer att man måste uppsöka tandläkaren akut. Det kan exempelvis vara om man slagit ut en tand eller om man har väldig värk och ilningar i en tand, men även vid tandköttsinflammation.

Det är sällan man tycker att det är roligt att gå till tandläkaren, och särskilt inte akut. Men en sak är säker och det är att tandvärk sällan går över av sig självt. Men det finns även andra mindre kända symptom som också kräver akut tandvård som exempelvis en tand som plötsligt blivit missfärgad. Men vanligast är att man söker akut tandvård om man har slagit ut en tand, tappat en plomb eller fyllning, eller har svår tandvärk och inflammation i tandköttet. Vid akut tandvård försöker man först och främst lindra problemet och smärtan. Detta innebär att man oftast lagar tanden provisoriskt och att man sedan får komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Har man dessutom en infektion måste denna först läka ut innan man kan åtgärda tanden.

Är det dyrare att gå till tandläkaren akut?

Det är inte alltid den ordinarie tandläkaren som man brukar gå till erbjuder akuttandvård, och då måste man söka sig någon annanstans. Enklaste sättet är att söka på nätet på exempelvis akuttandläkare i Göteborg, och man brukar få upp flera alternativ. Ofta kan man också via de olika tandvårdsklinikernas hemsidor boka akuttider, men man kan givetvis även ringa. Akuttandvård brukar kosta mer än då man går på en vanlig undersökning. Dessutom är det oftast dyrare på kvällar och helger.

8 Apr 2021

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.