Skräddarsydda tandimplantat

Man kan ibland behöva rekonstruera en eller ett par tänder och alla tänder är individuella. Gå till en tandläkare som utformar din nya tand så att den blir en del av dig, ett implantat som är du.

Det kan vara en skadad tand, en tand som inte vuxit som den ska, eller som du är tvungen att dra ut. Oavsett anledning så kan det ibland behövas ett implantat. Att sätta in tandimplantat istället för broar ger stora fördelar. Det riskerar inte att ramla ur och det fastnar inte matrester som kan ge upphov till infektioner. Ett tandimplantat skruvas fast i käken med en titanskruv och sitter som en riktig tand. Självklart är det alltid viktigt att hålla rent runt alla tänderna.

Hur går det till och vad kostar det?

Principen är att en titanskruv opereras in i käken där tanden ska sitta. Den behöver lite tid på sig för att läka, sedan skruvas den nya tanden på själva skruven. Under tiden kan du få en provisorisk tand som täcker luckan i tandraden. Dina tänder skannas för att ge en bild av hur den ersättande tanden ska se ut i förhållande till dina egna. När skruven läkt sätts en ny tand tillverkad efter dina förlagor på plats och sitter som en naturlig tand med rot.

Du undrar kanske om högkostnadsskydd för tandimplantat gäller? Försäkringskassan betalar bara delvis ersättning för implantat. Det beror på hur många du behöver och hur lång tid behandlingarna tar. Det finns prislistor att ta del av på klinikens hemsida.

7 Jan 2021

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.