Hur fungerar en bettskena?

Behandling med bettskena är en av den vanligaste åtgärder som sätts in i samband med smärta eller funktionsstörningar från käkleder och tuggmuskler – men hur fungerar en bettskena egentligen? Många lider av exempelvis tandgnisslan under natten och det kan dels ge ett slitage på tänderna och dels också ge ihållande huvudvärk. Kan en bettskena förhindra detta?

Det kan den definitivt. En bettskena fungerar som så att den placeras i antingen över- eller underkäken och som skyddar tänderna från varandra. En bettskena är tillverkad av plast och den formgjuts efter hur dina tänder ser ut. Det gör att den – på sikt – kan vara väldigt skön. Vi säger på sikt; detta då den till en början kan vara extremt obekväm och där det ofta krävs en ganska lång invänjningsperiod innan den känns okej att ha i munnen.

En bettskena skyddar dina tänder

Få tandimplantat av tandläkare i Stockholm

Att gnissla tänder är skadligt för tänderna i fråga. Man kan se att vissa tänder blir taggiga, man kan se att de nöts ojämnt och man kan se vissa har fått väldigt vassa kanter. Genom att besöka en tandläkare i syfte att skaffa en bettskena att bära under natten så får man också friskare tänder. Det första en tandläkare gör är att se om dina tänder har nötts orimligt mycket i förhållande till din egentliga ålder. Det är i så fall en tydlig indikation på att du gnisslar tänder.

Om det sedan kan behövas åtgärder innan bettskenan provas ut är en annan sak. Som sagt: vissa kan se att tänderna blivit vassa eller taggiga och det behöver i så fall jämnas ut. Långt ifrån alla behöver emellertid se en sådan åtgärd äga rum. Bettskenan provas ut och därefter så gjuts den efter hur din mun och dina tänder ser ut. Efter detta så får du ditt nya hjälpmedel och kan genom detta sova nätterna igenom utan att pressa tänderna mot varandra. Bettskenor hindrar tandskador, de motverkar käkproblem och värk i käkarna och de tar bort den huvudvärk som kan komma av att hela tiden pressa käkarna och – mer direkt – tänderna mot varandra. Således är en bettskena lösningen på problemet. Frågan är vad som är orsaken till detta?

Stress är en bidragande orsak

Man har sett en tydlig ökning på problem med nattsömn och därigenom problem med exempelvis tandgnissel. Det är något som ofta är rent stressrelaterat. Att bita ihop käkarna eller att gnissla tänderna är någots om ofta kommer av stress i vardagen och i jobbet. Således så är en bettskena endast ett plåster på ett öppet sår i många fall. Visst, du slutar att slita på tänder och du slipper ha ont i käkarna. Men, har du verkligen löst det huvudsakliga problemet och kommit till bukt med den bakomliggande orsaken? Stress är ett folkhälsoproblem och det finns hjälp att få för att ta ner stressnivån i livet. Att ta hjälp av en psykolog är en lösning, att börja motionera är en annan och en tredje är att se över rutinerna i vardagen.

Varför stressar du, finns det något som du kan dra ner på och finns det någonting som skapar extra oro i kroppen? Försök att hitta en balans i livet och du kommer att slippa en massa besvär och sjukdomar. Till dess är en bettskena något som åtminstone ger dig bättre tänder och en bättre nattsömn. Behöver du tandimplantat? Läs då mer här: https://www.tandimplantatstockholm.biz.

25 Sep 2019

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.