Därför är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren

De flesta vet att det bästa är att regelbundet gå till tandläkaren. Ändå är det många som skjuter upp besöket. Några av ekonomiska skäl. Andra för att de hellre lägger pengarna på annat.

Det är viktigt att man sköter om sina tänder och att man regelbundet går till tandläkaren för att kontrollera sin munhälsa. Trots detta är det många som hoppar över besöken. Vissa för att de tyvärr inte har råd. Andra för att de är rädda för att det ska göra ont. Men så finns det de som hellre lägger pengarna på annat och tänker att det nog inte är så viktigt.

Tandvård i förebyggande syfte är viktigt för att upptäcka problem i tid så att de stora felen inte uppstår. Det gör även att man ofta kan undvika stora kostsamma behandlingar. Kanske borstar man fel och har början till karies. Då kan tandläkaren eller tandsköterskan visa hur man rengör mer effektivt. Kanske ordineras extra borstning med fluorpreparat så att kariesangreppet avstannar och det blir aldrig något hål.

Man behöver inte vara rädd att det ska göra ont

Det finns även de som undviker att gå till tandläkaren av obehag och rädsla för att det ska göra ont. Förr i tiden var det vanligt att det gjorde ont vid lagningar av tänder, men så är det inte i dag. Dagens tandvård är betydligt mer avancerad med bättre teknik och kunskap, och det ska inte göra ont att besöka tandläkaren. Men känner man ändå rädsla ska man berätta detta när man bokar sin tid. Många tandläkare är nämligen speciellt utbildade på tandvårdsrädda. De kan då anpassa besöket efter detta och ta extra god tid på sig att förklara alla moment.

Välj en klinik i närområdet dit hela familjen kan gå

Ibland går man inte heller till tandläkaren för man vet inte vem man ska välja att gå till. Letar man efter en ny tandläkare är det ofta bra att vända sig till någon i närheten av hemmet eller arbetsplatsen. Då blir det lätt att hinna till tandläkaren innan jobbet eller på väg hem och man skjuter heller inte lika lätt upp besöken. Kanske underlättar det ytterligare om alla i familjen kan gå till samma tandläkare. Kolla i så fall upp om kliniken ni funderar på erbjuder barntandvård, men även andra behandlingar som kan vara relevanta för er. Det kan exempelvis gälla tandblekning eller implantat etc.

6 Sep 2020

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.