Akuttandvård för akuta besvär

Det känns som om tandvärken har en förmågan att komma när det är storhelg och tandläkaren är ledig. Bor man på landet kan det innebära att man får åka ganska långt för att få hjälp med detta.

Det som ofta händer är att man har ett hål eller en lagning som man nonchalerat för att man inte har råd eller tid. Det kan också helt enkelt bero på att man inte tycker om att gå till tandläkaren. Så en vacker dag fungerar det inte längre att ta värktabletter och man är tvungen att ta sig till akutmottagningen. Där är det ofta tidsbokning även om det kanske tar kortare tid än hos den ordinarie tandläkaren. Men tanken hos akuttandvården är att, precis som det låter, hjälpa till med akut tandvård. Det vill säga om om man slagit av en tand eller något annat hänt som man inte har kunnat förutse.

Billigare och mindre smärtsamt att förebygga

För att slippa lida och åka iväg akut så är det a och o att förebygga. Givetvis då med att borsta tänderna och använda tandtråd. Men även genom att ta sig till tandläkaren på regelbundna tandläkarbesök. Att gå till en tandhygienist någon gång om året är bra för att se över tandstatus och ta bort tandsten. Då kan små besvär avklaras snabbt och ibland helt utan bedövning. Det är såklart att föredra, särskilt för den som inte gillar sprutor. Man känner sig fin i munnen och slipper att våndas över stora tandläkarräkningar när problemet har växt och blivit stort och väldigt kostsamt.

Hur får man en tid hos akuttandläkarna?

Det kan vara en bra ide att googla fram akuttandläkare på nätet för att hitta den som ligger närmast bostaden. Sedan är det bara att ringa eller boka tid via internet. Det är inte säkert att man får en tid direkt, men det brukar ändå gå snabbare än att försöka boka hos sin vanliga tandläkare. Oftast är det inte så akut att det inte kan vänta några dagar. Även om det gör fruktansvärt ont. Men om man skulle få feber är det viktigt att man tar kontakt på en gång. Går man hos folktandvården så kan man få en tid där, men det man får räkna med att åka ganska långt. Förutom folktandvården finns det även privata kliniker som kan hjälpa till och som har som specialiteter att ta hand om just akuta besvär. Tveka aldrig att ringa och boka en tid.

18 Aug 2020

 

Karius & baktius – visst sätter de två namnen skräck i alla som är födda på 70-talet eller tidigare? Dessa små tandtroll användes i informationen när det handlade om att uppmuntra barn att ta hand om sina tänder. På den här sidan tar vi denna tradition vidare – här kommer vi framgent att bjuda på massor av matnyttig information om hur du sköter gaddarna.